Säännöt

LINGVIESTIT RY:N SÄÄNNÖT

SISÄLLYS

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

2§ Yhdistyksen tarkoitus

3§ Jäseneksi liittyminen

4§ Yhdistyksestä eroaminen

5§ Jäsenmaksu

6§ Hallitus

7§ Nimenkirjoitus

8§ Tilikausi

9§ Yhdistyksen kokous

10§ Yhdistyksen kokouksen koollekutsu

11§ Syys- ja kevätkokous

12§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

 

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Lingviestit ry ja sen kotipaikka on Jyväskylä.

 

2§ Yhdistyksen tarkoitus

Yhdistyksen tarkoituksena on Jyväskylän yliopiston Kieli- ja viestintätieteiden laitoksen opiskelijoiden opiskeluun liittyvien etujen ajaminen, opiskelijoiden viihtyvyyden ja yhteenkuuluvuuden tunteen edistäminen sekä toimiminen Jyväskylän yliopiston Kieli- ja viestintätieteiden laitoksen oppiaineiden ainejärjestöjen keskusjärjestönä.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää kokouksia, liikunnallisia ja muita vapaa-ajan tapahtumia ja illanviettoja.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan osoituksia ja lahjoituksia sekä järjestää asianmukaisella luvalla arpajaisia, myyjäisiä ja huvitilaisuuksia.

 

3§ Jäseneksi liittyminen

Yhdistyksen yhteisöjäseneksi voi liittyä Jyväskylän yliopiston Kieli- ja viestintätieteiden laitoksen oppiaineen ainejärjestö, joka on rekisteröity yhdistys ja joka hyväksyy yhdistyksen säännöt.

 

4§ Yhdistyksestä eroaminen

Yhteisöjäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

 

5§ Jäsenmaksu

Yhdistyksen yhteisöjäseniltä perittävän jäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen syyskokous.

 

6§ Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valittu puheenjohtaja sekä 3–14 muuta jäsentä. Hallituksen jäseneksi voidaan valita vain yhteisöjäsenen jäsen. Hallituksen jäsenet on pyrittävä valitsemaan siten, että jokaisen yhteisöjäsenen piiristä valitaan ainakin yksi henkilö hallituksen jäseneksi.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Hallituksen kokous on päätösvaltainen, kun siinä on läsnä puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään kolme hallituksen jäsentä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

7§ Nimenkirjoitus

Yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus on hallituksen puheenjohtajalla, varapuheenjohtajalla, sihteerillä sekä rahastonhoitajalla. Nimen voi kirjoittaa kaksi yllä mainituista toimijoista yhdessä.

 

8§ Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on 1.1.–31.12. välinen aika. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen kevätkokousta.

Toiminnantarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kahta viikkoa ennen kevätkokousta hallitukselle.

 

9§ Yhdistyksen kokous

Yhdistyksen syyskokous pidetään vuosittain marras–joulukuussa ja kevätkokous helmi–toukokuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun jokin yhdistyksen yhteisöjäsenistä sitä hallitukselta vaatii.

Kokous on pidettävä 30 päivän kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokous on päätösvaltainen, kun se on laillisesti koolle kutsuttu.

Kaikilla yhteisöjäsenten henkilöjäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus yhdistyksen kokouksissa.

Yhdistyksen kokouksissa jokaisella läsnä olevalla yhteisöjäsenellä on käytettävissään yksi ääni.

Jokainen yhteisöjäsen on oikeutettu lähettämään yhdistyksen kokouksiin yhden edustajan, joka kantaa jäsenyhdistyksen äänioikeutta. Jollei toisin ilmoiteta, oletetaan tämän äänioikeutetun yhteisöjäsenen henkilöjäsenen olevan keskusjärjestö -vastaava tai -toimihenkilö.

Jäsenyhteisö voi halutessaan toimittaa yhdistyksen kokoukselle kirjallisen kannanoton viimeistään 2 vrk ennen kokousta, jossa se voi tehdä esityksiä kokouksessa käsiteltäviin asioihin sekä nimetä henkilön, joka käyttää jäsenyhteisön äänioikeutta kokouksessa. Mikäli useampi jäsenyhteisö on nimennyt saman henkilön edustajakseen, on tällä henkilöllä käytössään yhtä monta ääntä kuin on häntä nimenneitä jäsenyhteisöjä.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

 

10§ Yhdistyksen kokouksen koollekutsu

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista vuorokautta ennen kokousta jäsenille yhdistyksen sähköpostilistan kautta lähetetyllä sähköpostiviestillä.

 

11§  Syys- ja kevätkokous

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

– kokouksen avaus

– valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa

– todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

– hyväksytään kokouksen esityslista

– vahvistetaan jäsenmaksun suuruus ja siihen liittyvät käytännöt

– vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio

– valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

– valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa

– käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

 

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

– kokouksen avaus

– valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa

– todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

– hyväksytään kokouksen esityslista

– esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto

– päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

– käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

 

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen syys- tai kevätkokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle seitsemän vuorokautta ennen yhdistyksen kokousta, että asia voidaan sisällyttää kokouksen esityslistaan.

 

12§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä.

Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yksimielisesti. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.

 

Täältä löydät vielä säännöt PDF-muodossa: Lingviestit_säännöt

Täällä lisäksi tapahtumiin ilmoittautumisen pelisäännöt